Winkel assortiment

Het assortiment van de “OLSTER KORENMOLEN” dat in onze molenwinkel (in de molen) en bij sommige supermarkten wordt aangeboden is zorgvuldig samengesteld. Ze bevat kant- en klare broodmixen, verschillende soorten meel en bloem, gist, zaden, vlokken, etc.

Het tarwemeel, speltmeel, roggemeel, gerstemeel en boekweitmeel wordt door onze AKG molenaar zelf  “op de wind” in de molen gemalen. De klant kan daar desgevraagd getuige van zijn.

In principe verkopen wij voor twee soorten klanten; klanten die met een broodbakmachine werken en klanten die brood met de hand zelf bakken. Voor de eerste categorie hebben we kant en klare mixen samengesteld. De klant hoeft bij deze mixen alleen nog maar water en vet (margarine of olijfolie) toe te voegen in de broodbakmachine.
Voor de zelfbakkers hebben we de meelsoorten en bloemsoorten ter beschikking, alsmede droge gist en zaden voor de versiering.

De begrippen meel en bloem worden door bakkers en molenaars verschillend geïnterpreteerd.
Wij als molenaars spreken van meel als de graankorrel (b.v. tarwe) na het malen wordt opgezakt.
Dan spreken wij van volkoren meel . Als we dat volkorenmeel gaan uitzeven we daar bloem uithalen (wit). Immers in meel zit ongeveer 70% bloem. de andere 30% zijn de griezen en zemelen.

De basis van een goed brood bakken is over het algemeen tarwemeel en tarwebloem en speltmeel en speltbloem. Toegevoegd worden gist, water, suiker, zout en vet (olie of margarine) om een goed rijzend brood te verkrijgen. Het meel bevat gluten. Deze gluten hebben de taak om het deeg, tijdens het bak- en rijsproces, bij elkaar te houden.
Te weinig gluten laat het brood uiteen vallen tijdens het rijzen.

Maar van gluten is niet iedereen gecharmeerd. Daarom wordt soms roggemeel of gerstmeel bijgemengd zodat men minder glutenrijke tarwe of spelt hoeft te gebruiken. Rogge en gerst bevatten minder gluten dan tarwe of spelt.
Brood bakken van rogge en gerst is om deze reden dan ook moeilijker. De broden in de supermarkt waar rogge of spelt op staat bevatten maar een klein percentage rogge- of speltmeel (10 tot 15%) Voor de rest bevat ze vaak tarwemeel of tarwebloem.

Voor de klanten die speciale broden willen maken zonder toevoeging van  gist (het zgn. desem brood) hebben wij een desemstarter van roggemeel met gebruiksaanwijzing gemaakt. Van deze starter (die in principe eeuwig houdbaar is in de koelkast) kan elk soort desembrood worden gebakken. Recepturen zijn van internet af te halen. In de molen is, voor de liefhebbers onder on,s een prachtig boek over het bakken van desembrood te koop.

Andere graanproducten zoals havervlokken, mueslivruchten, zaden en pitten zijn ook bij ons te koop. Deze producten zijn te gebruiken in yoghurt bij het ontbijt of ter versiering van eigen gebakken brood.

Daarom hebben wij in onze winkel tarwemeel en tarwebloem zowel als speltmeel en speltbloem liggen in verpakkingen van 500 g, 1 kg, 2,5 kg en 5 kg.

Roggemeel en gerstemeel (wat bijgemengd kan worden) hebben wij in pondjes en kilo’s op het schap liggen.